393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Adócsalók is hozzájuthatnak az szja-visszatérítéshez?

10perc.hu
2021. 10. 13.
Adócsalók is hozzájuthatnak az szja-visszatérítéshez?

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egy tízpontos észrevételt állított össze, amelyben többek között leírják, hogy a jelenlegi rendelet alapján például olyanok is hozzájuthatnak az szja-visszatérítéshez, akiknek akár költségvetési csalást követett el, vagy adótartozás van a számláján.

Ugyan a kormány újabb családtámogatásként hirdeti a 2022. február 15-én a jogosultak számlájára érkező szja-visszatérítést, amit ráadásul a NAV automatikusan utal vissza azoknak, akik családi pótlékot kapnak gyermekeik után.

Nos, a penzcentrum.hu információja szerint hamar kiderült, hogy a már kiadott kormányrendelet néhány sebtől vérzik, és ezekre a problémákra hívta fel a figyelmet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Az egyesület szakemberei szerint több olyan problémát is generálhat a visszatérítés, ami nincs jogszabályilag levédve. Muszáj erre odafigyelni, hiszen személyenként akár 809 ezer forint múlhat rajta.

Ennek érdekében az MKOE 10 pontos javaslatot és egyeztetési kezdeményezést juttatott el a Pénzügyminisztériumhoz, ám eddig nem kaptak választ. Holott a jelenlegi rendelet alapján például, hogy a köztartozással rendelkezők is kapnak (előlegként) adóvisszatérítést, főleg akkor, ha a könyvelőjükkel benyújttatják a szükséges VISSZADO nyomtatványokat.


Nézzük, hogy milyen problémák adódnak, amennyiben nem sikerül az ellentmondásokat jogi úton mihamarabb kiküszöbölni.

  • A NAV szja tervezete megfosztja majd a családokat az szja-visszatérítéstől! A bevallásban az egymás közti megosztáshoz viszont szakértelem kell, mert a bevallás nem egy söralátét.
  • A NAV VISSZADO nyomtatványán szereplő adatok eltérést mutathatnak a NAV adataihoz képest, az eltérés rendezéséről a rendelet nem szól.
  • A családi kedvezmény „egy háztartásban élés” szabálya továbbra is ellenőrizhetetlen.
  • Jár az szja visszatérítés magyar bérleti díjból származó jövedelemből is, akár Angliában élők számára is, de ezt február 15-i előlegként nem lehet azonban igényelni.
  • A katások ESZJA bevallásra kényszerülnek, abban fogalmilag zavaros bevételként viselkedik majd az szja-visszatérítés.
  • Az EKHO alá tartozó vállalkozók is ESZJA bevallásra kényszerülnek, szintén bevételnek számít majd az szja-visszatérítés.
  • Az önkéntes pénztárak kártérítést követelhetnek, mert az szja visszatérítés bizonyíthatóan csökkenti majd a tagok befizetéseit (lásd: étkezési utalvány perek).
  • Visszatartás hiányában akár egy költségvetési csalásban érintett, jelentős adótartozással rendelkező személyeknek is adóvisszatérítést kellene kiutalnia az adóhatóságnak!
  • Tisztázni kell, hogy a rendeletben szereplő „bármely okból” ki nem utalt előleg esetét. Bármely indok lehet ugyanis a napsütés is!
  • Az adóhatóságnak kiajánlást kellene közölnie 2022.02.04-ig.
Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek