393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Adjunk vitamint a kutyáknak!

10perc.hu
2022. 09. 08.
Adjunk vitamint a kutyáknak!

A zsírban oldódó vitaminok – a D-, az E-, a K- és az A-vitamin – a tápok egy részében benne van, de nem mindig elégséges szinten, ezek fogyasztása elengedhetetlen a csont, a szőrzet, a magzatok, az izomzat fejlődéséhez, annak fenntartásához.

Mivel a kutyák többsége nem természetszerű körülmények között él, ezért a szervezetük számára szükséges kiegészítőket sem tudják önerőből magukhoz venni.

Rusvai Miklós állatorvos-virológus friss tanulmánya szerint az ebek és az emberek vitaminszükséglete nagyjából hasonló. Ugyanakkor az állattartók csak kis százalékban figyelnek oda tudatosan ezek pótlására.

A kutyák vitaminszükséglete az emberéhez rendkívül hasonló. Ugyan az ember mindenevő, a kutya pedig húsevő, zsírban oldódó vitaminokra nekünk és négylábú barátainknak is azonos mértékben van szüksége. A kutya őse, a farkas a zsákmányállatokat szőröstől-bőröstől fogyasztja el, így a teljes értékű vitaminkészlethez hozzájutnak.



A gazdik jelentős hányada városban él, ezért a kutyák jellemzően nem természetszerű körülmények között, így kertben, tanyaudvaron vagy szabad földterületen élnek, ahol magukhoz tudnák venni azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amikre szüksége van a szervezetüknek. Ahhoz, hogy egészségüket megőrizzük, táplálékkiegészítőkkel kell őket segíteni” – jelentette ki Rusvai Miklós.

Por formájában juttathatjuk be a vitaminokat a kutyánk szervezetébe. A zsírban oldódó vitaminok, a D-, az E-, a K- és az A-vitamin a tápok egy részében benne van, de nem mindig elégséges szinten, ugyanakkor ezek fogyasztása elengedhetetlen többek közt a csont, a szőrzet, a magzatok, az izomzat fejlődéséhez, annak fenntartásához.



A vízben oldódó B-vitamin család tagjai viszonylag gyorsan kiürülnek a szervezetből, így ha nem végzünk megfelelő táplálékkiegészítést, azok ugyanúgy hiányoznak a kutyák szervezetéből, mint az emberekéből. Ugyanez igaz bizonyos ásványi anyagokra, a cinkre, a krómra, a vasra. Az ebek nem nyersen kapják a táplálékot, így természetes úton jóval kevesebbet tud ezekből felvenni a szervezetük.

A 10perc.hu kérdésére a szakember elmondta, a nyers máj és a tojás, különösen a tojássárgája kiegészítheti a kutyák táppal biztosított étrendjét, ugyanakkor kockázatokat is rejtenek maguknak, mert hőkezelés nélkül olyan fertőző betegségek forrásai is lehetnek, amik veszélyt jelenthetnek az állatokra és a környezetben élő gazdára is egyaránt.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek