393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

2024-től megszűnik az egyetemi nyelvvizsga-kötelezettség

10perc.hu
2022. 07. 29.
2024-től megszűnik az egyetemi nyelvvizsga-kötelezettség

Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette, hogy két év múlva már átalakított felsőoktatási felvételi rendszer szerint juthatnak be az egyetemekre, főiskolákra a tanulók, akiknek már nem kell nyelvvizsgát tenniük, hogy diplomát szerezzenek.

Kezdjük a legfontosabbal – ami nem biztos, hogy az ország jövője szempontjából a leghasznosabb –, miszerint a kormány döntése értelmében 2024-től megszűnik az egyetemi nyelvvizsga-kötelezettség. Erről Csák János kulturális és innovációs miniszter számolt be közösségi oldalán. A miniszter Facebook-oldalán közölte, hogy 2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget.

A felvételi rendszerben marad az 500 pontos határ, amiből 100 a középiskolai tanulmányi eredmény, 300 az érettségi eredménye alapján kerül a jelentkező neve mellé, míg további 100-at az egyetem adhat hozzá a felvételiző egyéb tevékenysége – például sport vagy kulturális – alapján. Az is marad, miszerint mindenki 6 helyre adhatja be a jelentkezését.



Csák János szerint a kormány a kötelező nyelvvizsga rendszer kivezetésével egy régóta feszítő problémát kezel. Azzal indokolja a döntést, hogy a 2024-25-ös tanévtől a kötelező nyelvvizsga-kötelezettség helyett, a képzés során kell az egyetemeknek biztosítania a megfelelő nyelvi kompetenciákat, amivel megnő a felsőfokú intézmények autonómiája.

„A felsőoktatási intézményeknek ugyanakkor gondoskodniuk kell arról, hogy hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegennyelvi ismeretekkel. A változtatások közös célja az egyetemi autonómia és a hallgatói felelősségvállalás növelése!" - írta posztjában a miniszter.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Egyetem

További cikkek