393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

12 vitamindús zöldség a téli hónapokra

10perc.hu
2022. 11. 13.
12 vitamindús zöldség a téli hónapokra

A téli zöldségeknek a hűvösebb évszak a kedvezőbb, innen ered az elnevezésük is. Ízük édesebb, mint egész évben termő társaik, mivel nagyobb mennyiségű cukrot tartalmaznak.

Rengeteg finom téli zöldség létezik, amelyek ígéretük szerint nem csak jóízűek, hanem jótékony hatásúak is az általános egészségre - írja a Magyar mezőgazdaság.

Kelkáposzta: Kiváló rost- és kalciumforrás, K-, A-, B6- és C-vitamint tartalmaz. Ajánlott nyersen fogyasztani salátákhoz adva vagy ízletes köretelemnek is használható.

Paszternák: Nagyszerű forrása az oldható rostoknak, vitaminoknak (C-, B- és E-vitaminok) és ásványi anyagoknak (mangán, kálium és magnézium). Ajánlott sütve, levesbe főzve, vagy süteménybe sütve is fogyasztani.

Kelbimbó: Magas rosttartalommal rendelkezik, valamint A-, B-, C- és K-vitamint tartalmaz. Tészta és rakott ételekhez valamint köretelemnek is kiváló választás.

Mángold: Tartalmaz A-, C- és K-vitamint és nagyon kevés kalória tartalommal rendelkezik.

Sárgarépa: Bővelkedik A- vitaminban, melyet ajánlott frissen nyersen fogyasztani, de még akár pörköltek kiegészítőjeként is alkalmazható.

Brokkoli: A brokkoliban található vitaminok és antioxidánsok egészségügyi előnyei lenyűgözőek, például csökkentik a rák kockázatát, küzdenek a gyulladások ellen, és javítják az emésztés egészségét.


A gyümölcsök mellett a zöldségek is jótékony hatásúak is az általános egészségre     Fotó: Freepik


Retek: Rengeteg káliummal, jelentős mennyiségű B- és C-vitaminnal, valamint gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal rendelkezik.

Fehérrépa: Gazdag C- és K-vitaminban, valamint rostban, folsavban és rákellenes glükozaminokban.

Póréhagyma: A póréhagymában található gyulladáscsökkentő növényi vegyületek jótékony hatással vannak a bőrre, a szemre és az immunrendszerre.

Karfiol: A karfiol megannyi rákellenes fitonutriens, rost és B-vitamin tárháza, amely megsütve akár tésztához adva sokféleképpen fogyasztható.

Tök: Igazi téli zöldség, amelyben találkozunk A-vitaminnal, káliummal és karotinoiddal egyaránt. Édes, vajas, földes íze pedig számos étellel kombinálható.

Káposzta:Elképesztő mennyiségű C- és K-vitamint tartalmaz. Emelett enyhe ízének köszönhetően szinte minden ételhez tökéletes párosítás.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek