Rengeteg finom téli zöldség létezik, amelyek ígéretük szerint nem csak jóízűek, hanem jótékony hatásúak is az általános egészségre - írja a Magyar mezőgazdaság.
Kelkáposzta: Kiváló rost- és kalciumforrás, K-, A-, B6- és C-vitamint tartalmaz. Ajánlott nyersen fogyasztani salátákhoz adva vagy ízletes köretelemnek is használható.
Paszternák: Nagyszerű forrása az oldható rostoknak, vitaminoknak (C-, B- és E-vitaminok) és ásványi anyagoknak (mangán, kálium és magnézium). Ajánlott sütve, levesbe főzve, vagy süteménybe sütve is fogyasztani.
Kelbimbó: Magas rosttartalommal rendelkezik, valamint A-, B-, C- és K-vitamint tartalmaz. Tészta és rakott ételekhez valamint köretelemnek is kiváló választás.
Mángold: Tartalmaz A-, C- és K-vitamint és nagyon kevés kalória tartalommal rendelkezik.
Sárgarépa: Bővelkedik A- vitaminban, melyet ajánlott frissen nyersen fogyasztani, de még akár pörköltek kiegészítőjeként is alkalmazható.
Brokkoli: A brokkoliban található vitaminok és antioxidánsok egészségügyi előnyei lenyűgözőek, például csökkentik a rák kockázatát, küzdenek a gyulladások ellen, és javítják az emésztés egészségét.
Retek: Rengeteg káliummal, jelentős mennyiségű B- és C-vitaminnal, valamint gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal rendelkezik.
Fehérrépa: Gazdag C- és K-vitaminban, valamint rostban, folsavban és rákellenes glükozaminokban.
Póréhagyma: A póréhagymában található gyulladáscsökkentő növényi vegyületek jótékony hatással vannak a bőrre, a szemre és az immunrendszerre.
Karfiol: A karfiol megannyi rákellenes fitonutriens, rost és B-vitamin tárháza, amely megsütve akár tésztához adva sokféleképpen fogyasztható.
Tök: Igazi téli zöldség, amelyben találkozunk A-vitaminnal, káliummal és karotinoiddal egyaránt. Édes, vajas, földes íze pedig számos étellel kombinálható.
Káposzta:Elképesztő mennyiségű C- és K-vitamint tartalmaz. Emelett enyhe ízének köszönhetően szinte minden ételhez tökéletes párosítás.