EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Döbbenetes! Szaúd-Arábia nemcsak az európai sztárokra vágyik, hanem a BL-szereplésre is

Sport
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: DPPI Media

Állítólagosan nagyon szeretné a királyság, hogy egy csapata a következő kiírástól helyet kaphasson a Bajnokok Ligájában.

Ha valaki el akarta intézni egy legyintéssel a szaúdi labdarúgó bajnokságot, az lassan belátja, hatalmasat tévedett. És úgy tűnik, messze még a vége. A 444.hu az olasz Corriere dello Sportban megjelentekre hivatkozva arról ír, hogy puhatolózó tárgyalásokba kezdte a szaúdiak, miután azt szeretnék, hogy a 2024-25-ös szezontól egy csapatuk is induljon Európában, a Bajnokok Ligájában.

Cristiano Ronaldo téli átigazolása után ugyanis egy sor európai sztár igazolt már a szaúdi ligába, de még többen mondtak nemet. Az igazi áttörés még várat magára, de a 31 éves Neymar épp a napokban írt alá évi 150 millió eurós fizetésért a szaúdi Al-Hilalhoz.

A szaúdi focicsapatok jelenleg csak az ázsiai bajnokok ligájába, vagy az Arab Bajnokcsapatok Kupájába kvalifikálhatnak, így a leigazolt nagy sztárok igazán komoly ellenfelekkel nem találkoznak. Ezt a problémát hidalná át az a szaúdi ötlet, hogy egy csapatuk szabadkártyával részt vehessen az európai Bajnokok Ligájában.

Új klubnevekkel ismerkedhetnek az elmúlt hónapokban a világ futballszurkolói: Al-Nasszr, Al-Hilal, Al-Ittihad és Al-Ahli. Szaúd-Arábia ugyanis stratégiát váltott: nem csak a karrierjük csúcsát már elérő világsztárokat szereznek meg, hanem az életkoruk alapján a legjobb éveikben járó játékosokat is. Az Eurosport szakcikke szerint a szaúdi liga nem titkolt szándéka, hogy a világ öt legjobb bajnokságának egyike legyen, ezek az átigazolási tervek pedig már ennek a projektnek a bástyái lehetnek.

A nyári átigazolási időszak még nem zárult le, így még lehetnek nagy fogások, de már eddig is számos kiváló, eddig az európai topbajnokságokban szereplő spíler írt alá valamelyik szaúdi csapathoz. Ronaldo ugye az Al-Nasszr játékosa lett, szerződése 2025 nyaráig tart, és évi 200 millió eurós fizetést kap.


Cristiano Ronaldo téli átigazolása után ugyanis egy sor európai sztár igazolt már a szaúdi ligába      Fotó: DPPI Media


Az már június elején eldőlt, hogy a szintén aranylabdás, 35 éves Karim Benzema a szaúdi bajnok Al-Ittihad labdarúgócsapatában folytatja pályafutását. A Real Madriddal mindent megnyerő csatár szintén évi 200 millió euró körüli összeget keres majd új csapatában.

Ők ketten eddig a legnagyobb fogások, de ez a két transzfer még beleillik abban a kategóriába, hogy kiöregedőben lévő játékosok a karrierjük végén horribilis pénzért még elmennek levezetni a szaúdi bajnokságba. Az viszont már újdonság, hogy számos olyan remek futballista is igent mondott a mesés ajánlatokra, akik életkoruk alapján még évekig játszhatnának Európában és a Bajnokok Ligájában.

A teljesség igénye nélkül például szintén az Al-Nasszr jelentette be, hogy leigazolta az olasz Internazionale csapatától a horvát vb-ezüst- és bronzérmes, 30 éves Marcelo Brozovicot. Az olasz Serie A egyik legjobb játékosát is szaúdi klub vitte el: az Al-Hilal leigazolta a Lazio szerb válogatott középpályását, Sergej Milinkovic-Savicot.


A 31 éves Neymar épp a napokban írt alá évi 150 millió eurós fizetésért a szaúdi Al-Hilalhoz     Fotó: Instagram


A 28 éves, 43-szoros szerb válogatott játékosért 40 millió eurót fizetettek, ráadásul a nyáron már megszerezték a Wolverhampton portugál középpályását, Ruben Nevest (55 millió euró volt az ára), valamint a Chelsea szenegáli védőjét, Kalidou Koulibalyt (potom 23 millióért).

A francia bajnokságban szuper évet futott a Lens csapata, amelynek csapatkapitánya és legjobb játékosa a 28 éves elefántcsontparti válogatott középpályás, Seko Fofana volt. Most már ő is Ronaldo társa lett az Al-Nasszr csapatában.

A világ legjobb bajnokságának számító angol Premier League is szegényebb lett néhány játékossal: Riyad Mahrez öt év után eligazolt a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City labdarúgócsapatától. Az algériai támadó az Al-Ahli együtteséhez igazolt. Nem ez volt az első nagy igazolásuk a nyáron, ugyanis a csatár Roberto Firminót a Liverpooltól, míg a kapus Edouard Mendyt a Chelsea-től sikerült megszereznie korábban.