EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Legyőzte a Fidesz a kormányt! Marad az éves elszámolás a napelemes rendszereknél

Otthon
10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: Freepik

A jövő évtől is fenntartják az éves elszámolást a háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át.

Úgy tűnik, ha egy párt határozottan fellép a kormány egyébként rossz döntése ellen, akkor az hajlandó a visszalépésre… Most valami ilyesmi történik (?!), hiszen a Fidesz felszólította a kabinetet, hogy a napelemes rendszereknél maradjon az éves elszámolás a családok esetében. És lőn, a kormány meghátrált!

Lantos Csaba energiaügyi miniszter ugyanis bejelentette, megtartják az éves elszámolást a napelemes rendszereket üzemeltető családok számára. A kedvezménnyel azok a háztartások is élhetnek, amelyek már benyújtott igényük alapján tervezik megvalósítani fejlesztéseiket.


Megmarad az éves elszámolás a napelemes rendszereket üzemeltető családok számára     Fotó: Freepik


A jövő évtől is fenntartják az éves elszámolást a háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át. Az éves szaldó előnyösebb mint a bruttó elszámolás, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlákhoz segíti a családokat.

„Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzuk a már üzemelők mellett azokra a háztartási erőművekre is, amelyek működtetői 2023. szeptember 7. éjfélig jelezték fejlesztési igényüket. Utóbbiak esetében a 2026. január 1-jéig biztosít majd a hivatali rendeletmódosítás a beruházások befejezésére időtartamot. Így a már előkészületben lévő fejlesztések is az éves szaldóban maradhatnak tíz éven át, ha a kivitelezésük legkésőbb 2025 végéig lezárul. A mostantól beérkező újabb igényekre alapozó beruházások pedig egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek" – közölte a miniszter.