EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Ha van még türelmed, olcsóbban vehetsz majd ingatlant

Otthon
10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A KSH friss lakáspiaci árindexe már 2 százalékos csökkenést jelez az előző negyedévhez képest, igaz, az egy évvel ezelőtti árakhoz képest még mindig 16,5 százalék a drágulás.

A drágulás fokozatos lefékeződése után megjött az igaz árcsökkenés az ingatlanpiacon - hívja fel a figyelmet az Ingatlannet.hu. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette előzetes adatait a lakásárak tavalyi utolsó negyedéves alakulásáról. Az összevont lakáspiaci árindexe - amely a használt és az új lakások indexeinek súlyozott átlaga – 2 százalékos csökkenést mutat 2022 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest.

Az első negyedévi kiugró, közel tíz százalékos drágulás után fokozatosan mérséklődött a lakásárak emelkedése: a második negyedévben 6 százalék körüli, a harmadikban 2 százalékot meghaladó áremelkedést mértek, a negyedik negyedévben viszont már 2 százalékos csökkenést. Ez azonban előzetes adat, amit később módosíthat a statisztikai hivatal.

Az új és a használt lakásoknál az év elején még 9,7, illetve 9,8 százalékos volt a drágulás. Az új lakásoknál a második negyedéves 4 százalékos emelkedés után az utolsó félévben már stagnáltak az árak. A használt lakásoknál az áremelkedés 6, majd 3 százalékra mérséklődött, az utolsó negyedévben viszont már 2 százalékot meghaladó volt az csökkenés.


A drágulás fokozatos lefékeződése után megjött az igaz árcsökkenés az ingatlanpiacon     Fotó: Freepik


Éves alapon mérséklődött az áremelkedés üteme: míg az első negyedévben 23 százalékos, a másodikban 25 százalékos, a harmadikban mintegy 23 százalékos drágulást mértek a teljes lakáspiacon, az utolsó negyedévben már „csak” 16 százalék körülit.

A használt lakásoknál a harmadik negyedévi 24 százalék után a negyedik negyedévben 17 százalékos volt az áremelkedés, míg az új lakásoknál a harmadik negyedévi 19 százalék után az utolsó negyedében 13 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2021 utolsó negyedévében.