EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

A magyarok döntése: hiába drága a gáz, akkor is ezzel fűt a többség

Otthon
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Egy felmérésben megkérdezettek 48,3 százaléka teljesen elzárkózott a fűtési rendszer korszerűsítésétől, mert túl drágának találták az alternatív fűtési megoldásokat.

2022 nyarán még abban lehetett bízni, hogy az energiaválság hazánkban is lendületet ad majd a környezetkímélő fűtési alternatívák elterjedésének. Mára viszont jól látható, hogy a magyar háztartások még mindig nem elég nyitottak a nem fosszilis energiahordozók irányában. Erről árulkodik az Oxyma Systems Kft. kutatása, a felmérésben azt vizsgálták, hogyan reagáltak a magyar lakosok az elszabaduló energiaárakra – írta a napi.hu.

Kiderült, hogy a háztartások 50,8 százalékánál továbbra is a gázfűtés szolgáltatja a meleget. Fontos azonban megjegyezni viszont, hogy a 2021-es fűtési szezonhoz képest 10,9 százalékkal csökkent az ily módon fűtők aránya. A második legnépszerűbb energiahordozó továbbra is a tűzifa 21,2 százalékkal, a harmadik helyen pedig az elektromos áram szerepel 7,7 százalékkal.


A második legnépszerűbb energiahordozó továbbra is a tűzifa 21,2 százalékkal     Fotó: Pixabay


Érdekesség, hogy a vártnál alacsonyabb érdeklődés mutatkozott az elektromos fűtőberendezések iránt: 2021-hez képest mindössze 2,3 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik fontolóra vették valamely elektromos készülék megvásárlását. A legtöbben a napelemrendszerre való átállást vették számításba – a fűtéskorszerűsítésre nyitott válaszadók 42,5 százaléka –, de sokan, a válaszadók 34,2 százaléka preferálta a hőszivattyúkat is.

A megkérdezettek 48,3 százaléka viszont teljesen elzárkózott a fűtési rendszer korszerűsítésétől. Elsősorban azért, mert túl drágának találták az alternatív fűtési megoldásokat, és egyébként is elégedettek voltak a kutatás időpontjában használt készülékükkel.


A legtöbben a napelemrendszerre való átállást vették számításba     Fotó: Freepik


A korszerűsítést elutasítók magas aránya már csak azért is meglepő, mert 2021-hez képest 12,4 százalékkal nőtt azon háztartások száma, ahol a fűtésre fordított kiadások meghaladják az 50 ezer forintot.