EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Az ukrajnai háború legborzalmasabb következménye: idén már több mint 15 ezer ember végtagját amputálták

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: BBC

Kijevben eddig szinte hadititokként kezelték az ilyen sérültek számát és most is csak hozzávetőleges információkat közöltek.

Az év első hat hónapjában több mint 15 ezer ember végtagját amputálták Ukrajnában - tudósított a kijevi egészségügyi minisztérium bejelentése nyomán BBC. Összehasonlításképpen azt is közölték, hogy a második világháború idején, 1940 és 1945 között összesen 12 ezer brit állampolgár veszítette el egy-vagy több végtagját.

Az egyik ukrán sebesült elmondta, hogy a most nyilvánosságra került adatoknál legalább háromszor több lehet a csonkolásos esetek száma. Kijevben eddig szinte hadititokként kezelték az ilyen sérültek számát és most is csak hozzávetőleges információkat közöltek. Így azt sem tudni, hogy a végtagjukat vesztettek közül hányan voltak katonák és mennyien civilek.

A legszörnyűbb talán az, hogy az amputáltak szinte kivétel nélkül fiatalemberek, aki előtt még ott az egész élet - nyilatkozta egy ukrán orvos. Nekik a testi sebeik kezelése mellett nagyon komoly lelki segítségre is szükségük van, hogy feldolgozhassák az őket ért traumát.


Az amputáltak szinte kivétel nélkül fiatalemberek       Fotó: BBC


Néhányukat az Egyesült Államok rehabilitációs központjaiban kezelik, az iraki és az afganisztáni háborúk amerikai áldozataihoz hasonlóan. Az USA egészségügyi szervezetei szakembereket küldenek Ukrajnába, hogy segítsék a végtagjaikat vesztett emberek gyógyulását.

Ukrajnában van a világon a legtöbb akna, amelyek ezeket a borzalmas sebesüléseket okozzák. Az ellentámadás megindulásakor az ukrán hadsereg alakulatainak a hatalmas kiterjedésű orosz aknamezőkön kellett átküzdeniük magukat. Egyes helyeken négyzetméterenként öt aknát is a földbe rejtettek az oroszok és ezek a robbanószerkezetek nemcsak a járműveket, hanem a bennük utazó embereket is összeroncsolták.