EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Újabb vita tört ki a Wagner és az orosz hadsereg között – Prigozsin bejelentette, május 10-én elhagyják Bahmutot

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Twitter

A magánhadsereg parancsnoka szerint embereinek elfogyott a lőszerkészlete, és nem akarja, hogy értelmetlen halált haljanak az orosz-ukrán háború legvéresebb csatájában.

Úgy tűnik, sosem fog az orosz hadak és a Wagner zsoldosai kezére kerülni a már 10 hónapja ostromlott kelet-ukrajnai város, Bahmut. Holott sajtóinformációk szerint a Győzelem napjára, május 9-re szerették volna elfoglalni a települést, illetve azt, ami maradt belőle.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon bejelentette, az ukrán katonák nem engedik áttörni a védelmüket, és az ukrán tüzérség megsemmisítette a Wagner-csoport lőszertároló helyeit Bahmutnál.


Az ukrán katonák nem engedik áttörni a védelmüket Bahmutnál     Fotó: BBC


Vélhetően igaza lehet a miniszterhelyettesnek, ugyanis Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner katonai magánvállalat vezetője közölte, hogy a zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot, mert elfogyott a lőszerkészletük, és nem akarja, hogy katonái lőszer híján értelmetlen halált haljanak.

Prigozsin közzétett egy videófelvételt, amelyen Wagner-zsoldosok holttestei láthatók, és közölte, hogy halálukért Valerij Geraszimovot, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökét és Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert tartja felelősnek, amiért nem gondoskodtak lőszerutánpótlásról katonái részére.