EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Az oroszok hulladékként égették el halott bajtársaikat Herszonban

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Alessio Mamo/The Guardian (Két orosz sisak a herszoni szeméttelepen)

Orosz katonák elszenesedett maradványai kerültek elő egy Herszon melletti szeméttelepről, miután az ukrán sereg felszabadította a várost.

„Lerakták őket, aztán rájuk borították a szemetet.”

A The Guardian döbbenetes riportot készített az oroszok által több mint nyolc hónapig megszállva tartott dél-ukrajnai városban. A brit lap riporterei a Herszon határában lévő szeméttelepen jártak, miután azt az információt kapták, hogy az orosz hadsereg rendszeresen a hulladéklerakó egy távoli sarkában szabadult meg az elesett orosz katonák holttesteitől -írja az RTL.

A helyiek elmondása szerint ahogy nyáron az ellentámadásban lévő ukrán hadsereg egyre közeledett a herszoni régióhoz, úgy alakult át a szeméttelep tiltott területté. Az orosz megszállók a bejáratnál ellenőrzőpontot állítottak fel, és nem engedtek a közelbe senkit.

A helybéliek beszámolói szerint az oroszok rendszeresen ide szállították teherautókkal a harcban elesettek holttesteit, majd miután elégették azokat, szeméttel temették be a maradványokat. A füst és a bűz azokon a napokon elviselhetetlen volt.

Egy 40 éves nő a The Guardiannak azt nyilatkozta:

„Mindig, amikor a hadseregünk lőtte az oroszokat, a maradványokat a szeméttelepre szállították és elégették.”


Orosz zászló a sárban a herszoni hulladéklerakónál. (Fotó: Alessio Mamo/The Guardian) Egy 45 éves nő, aki férjével együtt évek óta teherautóval szállítja a hulladékot a szeméttelepre, a lapnak elmondta, hogy mit tapasztaltak a bejáratnál felállított ellenőrzőpontnál:

„Nem engedtek minket a szeméttelepnek abba a sarkába, ahol a holttesteket égették. Egy nap a férjemmel rosszkor érkeztünk. Akkor jöttünk, amikor ők éppen a dolgukat végezték. A férjemet keményen arcon ütötték egy bottal. A maradványokat nem láttam. Elásták, ami megmaradt.”

Egy, a szeméttelepen dolgozó teherautósofőr szerint nem kizárt, hogy az oroszok aláaknázták a területet, vagy fel nem robbant eszközöket hagytak ott.

„Hallottam róla, hogy állítólag mi folyik ott, de nem mentem odáig a teherautómmal, hogy szemetet rakodjak. De az biztos, hogy bármit is csináltak, olyan büdös volt, mint a rothadó hús” – mondta a teherautósofőr.