EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Ez a Wagner-csoport igazi arca – kalapáccsal verték agyon az ukránokhoz átállt tagjukat

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: YouTube / Бутусов Плюс

Az elmúlt években több országban is háborús bűnöket elkövető szélsőséges zsoldossereg alapítója és vezetője, Jevgenyij Prigozsin kijelentette, Nuzsin kutyaként halt meg.

Brutális videót tettek közzé egy orosz Telegram-csatornán arról, hogyan végeznek ki a fejére mért kalapácsütésekkel egy ukrán egyenruhát viselő férfit – írta meg az rtl.hu. A videót egy olyan csatornán tették közzé, ami a Wagner-csoport nevű orosz zsoldossereghez köthető.

Az euromaidanpress.com oknyomozó riportja szerint az agyonvert férfi a Wagner tagja volt – gyilkosságért ült börtönben, mikor beszervezték –, de megszökött, és átállt az ukránok oldalára. Jevgenyij Nuzsin szeptember negyedikén szökött át az ukránokhoz, ám a Wagner október 11-én elrabolta.

A Twitteren is közzétett videón jól látszik, hogy Nuzsin fejét ragasztószalaggal egy téglarakáshoz erősítették, majd a földre zuhanását követően a kalapáccsal újabb kőkemény ütést mértek a fejére. A felvételen a férfi testét nem mutatják meg a második ütés után.


A kalapáccsal agyonvert férfi fejét ragasztószalaggal egy téglarakáshoz erősítették     Fotó: Twitter/Euromaidan Press


Nuzsinnal szeptemberben egy ukrán újságíró készített interjút – írta a Radio Free Europe. Abban Nuzsin közölte, hogy csak azért csatlakozott a Wagnerhez, hogy kijusson a börtönből, majd Ukrajnában az első adandó alkalommal meg tudjon szökni, és át tudjon állni az ukránok oldalára, hogy az oroszok ellen harcoljon.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin oligarcha a videóhoz írt hozzászólásában „árulóként” jellemezte Nuzsint, a sajtónak pedig annyi mondott, hogy a felvétel „nagyszerű rendezői munka”, kiemelve, hogy vágás nélkül vették fel, míg szóvivőjén keresztül kijelentette, hogy a férfi „kutyaként halt meg”.