EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Szükségállapot Izlandon! Grindavíkot evakuálták a vulkánkitörés veszélye miatt

Külföldi hírek
10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: X (Twitter)

A magyar külügy is figyelmeztetést adott ki az izlandi földrengések miatt, a Konzuli Szolgálat a hírek követését és a fokozott elővigyázatosságot, valamint az Izlandra való utazás megfontolását javasolja.

Az izlandi hatóságok szükségállapotot hirdettek, miután erős földrengések sorozata rázta meg az ország délnyugati Reykjanes-félszigetét, jelezve, hogy a térségben megnőtt a vulkánkitörés valószínűsége.

„Az országos rendőrfőkapitány a Grindavíktól északra fekvő Sundhnjukagigarban történt intenzív földrengés miatt polgári védelmi szükségállapotot hirdetett ki. A földrengések a mostaninál nagyobbak lehetnek, és ez az eseménysorozat kitöréshez vezethet” – áll a polgári védelmi és katasztrófavédelmi minisztérium közleményében.

Az izlandi meteorológiai hivatal (IMO) szerint a kitörésre „néhány napon belül” sor kerülhet. A mintegy 4000 lakosú Grindavík település 3 kilométerre délnyugatra fekszik attól a területtől, ahol a pénteki földrengéshullámot – legnagyobb rengés 5,2-es erősségű volt – regisztrálták.

Egy helyi hírportál szerint a tudósok megállapították, hogy magmafolyosó húzódik Grindavík alatt, és bárhol megnyílhat egy hasadék, ami több magmaszökőkutat is létrehozhat. Emiatt a települést evakuálták. Az evakuálást pénteken éjfélkor jelentették be. Hajnali 4 óra körül a katasztrófaelhárítók is elhagyták Grindavíkot.

Izlandon 33 aktív vulkán van, a legtöbb Európában. A magyar külügy is figyelmeztetést adott ki az izlandi földrengések miatt. A Konzuli Szolgálat javasolja a hírek követését és a fokozott elővigyázatosságot, valamint az Izlandra való utazás megfontolását