EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Újabb fenyegetés! Ezúttal már 56 kínai gép sértette meg Tajvan légvédelmi zónáját!

Külföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: China Times

A szigetország elítélte a provokációt, míg az Egyesült Államok felszólította Kínát, hagyjon fel a katonai tevékenységgel a térségben.

A szombati provokációt követően - amiről a 10perc.hu is beszámolt - ezúttal már 56 kínai harci repülő repült a sziget légvédelmi zónájába, ezzel négy napon belül harmadszorra döntve meg az egyszerre a tajvani légvédelmi zónába repülő kínai harci gépek rekordját. A katonai repülők között nukleáris bombák célbajuttatására is alkalmas bombázók is voltak. 

Az elmúlt négy nap során a kínai légierő összesen 149 harci gépe hatolt a tajvani légtérbe. Az akciók kezdete egybeesett a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának péntekre eső évfordulójával, amellyel Kína szárazföldi részén egy hetes munkaszünet vette kezdetét.

Tajvan elítélte, hogy Kína harci repülőket küldött a légvédelmi zónájába, Szu Csen-csang miniszterelnök úgy fogalmazott, a szigetországnak résen kell lennie, mert Kína egyre szélsőségesebb magatartást mutat. Hozzátette: az egész világ láthatja, hogy Kína ismételten veszélyeztette a régió békéjét.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő közleményében az Egyesült Államok felszólította Kínát, hogy hagyjon fel provokatív katonai tevékenységével Tajvan közelében. Peking erre azzal reagált, hogy Washingtonnak a tajvani szeparatista erők támogatásával kellene felhagynia.