EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

A hadsereg szükségállapotot hirdetett Mianmarban

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/EPA/Maung Lonlan

A hétfői puccsot követően létrehozott új kormány aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával puccsot végrehajtva átvette a hatalmat, és letartóztatta a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. A hadsereg a fellépést azzal indokolta, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira, noha azt minden érdekelt fél cáfolta.


A hadsereg letartóztatta a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít     Fotó: MTI/AP/Aung Shine Oo


Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll. A fegyveres erők közölték, hogy szabad és tisztességes választást tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, mindenesetre hétfőn egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki.