EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Izrael Gáza ostromára készül, a Hamász a túszok meggyilkolásával fenyegetőzik

Izraeli-palesztin háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: MTI/AFP

Negyedik napja tart Izrael és a Hamász háborúja, amit a terrorszervezet szombati, zsidó állam elleni támadása váltott ki.

Ezerhez közelít a Hamász Izrael elleni támadásának izraeli, és 700-hoz az izraeli válaszcsapás palesztin áldozatainak száma. A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre több ezer rakétát lőttek ki ezzel egy időben - írta az ATV.

Az Izrael ellen indított támadásnak már legkevesebb tizenegy amerikai áldozata van - közölte Joe Biden amerikai elnök a hétfőn kiadott közleményében. A Fehér Ház honlapján megjelent elnöki tájékoztató szerint az áldozatok közül többen életvitelszerűen Izraelben éltek.

Biden hozzátette: kormányának tudomása van arról, hogy több amerikai állampolgár eltűnt, és megtalálásuk, illetve hollétük megállapítása érdekében együttműködnek az izraeli hatóságokkal. Valószínűnek nevezte, hogy amerikaiak is vannak a Hamász palesztin iszlamista szervezet által foglyul ejtett emberek között, és kormánya túszkérdésekben jártas szakértőket küld Izraelbe, valamint hírszerzési támogatást is nyújt.

"Izrael ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát, az elmúlt 24 órában már nem szivárogtak be fegyveresek Izrael területére" - közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari a katonai rádióban.


Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött a Hamász iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival   Fotó: BBC


A hadsereg közölte, hogy elaknásítja azokat a területeket, ahol a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték. Az izraeli katonaság szóvivője arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe.

Nemzedékek fognak emlékezni Izrael Hamász elleni válaszlépéseire Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint, aki hétfő esti televíziós beszédében kiemelte, hogy a Gázát irányító iszlamista szervezet elleni akció "éppen csak elkezdődött".

"Még éppen csak elkezdtük a Hamász elleni támadást; amit az elkövetkező napokban teszünk az ellenséggel, generációk emlegetik majd" - fogalmazott a kormányfő, aki azzal is megvádolta a Hamászt, hogy megkötözött gyerekeket végez ki. "Alávaló ellenségeink háborút akarnak. Hát akkor megkapják" - szögezte le az izraeli miniszterelnök.

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel a Hamász iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival. Abu Obejda leszögezte: ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt. Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael "egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg".