EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Másodfokú hőségriasztás! A jövő hét elején 36-37 Celsius-fok lehet

Időjárás
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

Érkezik az idei nyár második hőhulláma: a jövő hét elején már 36-37 Celsius-fokot is elérhet a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétfőn 31 és 36 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban, kedden és szerdán pedig már 30-37 fok, miközben hajnalban is csak 16-23 fok közé hűl a levegő.

A fentiekre tekintettel az országos tisztifőorvos hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. Kiss-Szabó Zsanett meteorológus elmondta, az előttünk álló időszakban hőségre, kánikulára kell majd készülni.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre. Arra kérik a teljes lakosságot - kiemelten a kockázati csoportba tartozókat -, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

A legmelegebb órákban - 11 és 15 óra között - lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ügyelni kell a fokozott vízfogyasztásra, ugyanakkor érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.