EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Lesújtó adatok: a magyarok több mint felének teljesen elfogy a pénze hónap végére

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Egyre többen vannak azok, akik fizetésről fizetésre élnek. egy év alatt 21 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik kettő vagy több számlát nem tudtak kifizetni időben.

Egy év alatt közel 20 százalékponttal nőtt azoknak az aránya Magyarországon, akik egy havi jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges költségeiket és egy havi megtakarítással sem rendelkeznek – derült ki az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felméréséből.

A felmérés szerint 2022-ben a válaszadók 28 százaléka azt mondta, hogy legfeljebb egy hónapnyi bérének megfelelő kiadást tudna csak vállalni anélkül, hogy eladósodna. Idén tovább romlott a helyzet, ezúttal már a megkérdezettek 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindössze egy havi jövedelemnek megfelelő megtakarítása van - írta a hrportal.hu.

Az Intrum kutatása szerint a magyarok 90 százaléka válaszolt úgy, hogy az infláció negatívan érinti háztartása pénzügyeit, ami a legmagasabb arány Európában. 2021-ben a magyar fogyasztók 33,24 százaléka válaszolta, hogy nem volt elég megtakarított pénze egyhavi kiadásainak fedezésére. Tavaly ez az arány 35 százalékra nőtt, idén pedig már elérte az 53 százalékot.


A megkérdezettek 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindössze egy havi jövedelemnek megfelelő megtakarítása van     Fotó: Pixabay


A kutatás arra is kitér, hogy Európában a magyarok a legpesszimistábbak az inflációval kapcsolatban. 90 százalékuk arra számít, hogy a következő hat hónapban is magas lesz az infláció. Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója szerint többségbe kerültek azok, akik fizetésről fizetésre élnek, ezért súlyos szociális válságot idézne elő például, ha növekedne a munkanélküliség.

A magyar válaszadók között tavaly óta 17-ről 21 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik kettő vagy több számlát nem tudtak kifizetni időben, az érintettek fele pedig azt mondja, rendszeresen előfordul, hogy nem tudja időben fizetni a számláit.