EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Rezsiválság: reszkess az augusztustól, mert jön az éves elszámolás és fizetheted egyben a tartozásod

Gazdasági hírek
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: RTL

Az elszúrt számlák és a panaszos levelek áradata maga alá temette az MVM-et, ám rengeteg háztartásnak az éves elszámoláskor majd egy összegben kell törlesztenie a felhalmozott adósságot.

Novemberben lemondott Palkovics László, tárcája is megszűnt, a Hvg.hu cikke szerint azonban a minisztercsere utáni első két hónap semennyit sem változtatott azon, hogy az elszúrt számlák és a panaszos levelek áradata maga alá temette az MVM-et.

Az új tárca felállítása után az egyik első intézkedés elvileg az volt, hogy 400 fővel bővítik az ügyfélszolgálatokat, a lap szerint azonban a vállalat még január közepén is csak toboroz, azt is csupán átmeneti megoldásként, hiszen munkaerő-kölcsönzésben gondolkozik – olvasható az rtl.hu portálon.

„A feketeleves augusztusban, az éves leolvasáskor és elszámoláskor jöhet, amikor a sok hiba miatt bőven lesznek olyan háztartások, amelyeknek egy összegben kellene törleszteniük a – nem is miattuk – felhalmozott tartozásukat” – nyilatkozta a cég egyik felsővezetője.


Bőven lesznek olyan háztartások, amelyeknek egy összegben kellene törleszteniük a – nem is miattuk – felhalmozott tartozásukat     Fotó: Pixabay


Ráadásul valódi reklamációnak és jogorvoslatnak sincs helye, főleg miután azt az MVM számlázási gyakorlata aláássa. A rezsicsökkentett áram 36,9 forintos egységárát például egyetlen elszámoláson sem fogja megtalálni a fogyasztó, az ravaszul megoszlik az „A1 kedvezményes árszabás ára”, a „rendszerhasználati-üzemeltetési díj” vagy „átviteli díj” és az „elosztói forgalmi díj” rubrikák között.

Több tízezer fős csoportok alakultak a közösségi oldalakon, ahol bizonyos típushibák is kirajzolódnak. A leggyakoribbak a túlszámlázások, a hibásan rögzített hivatalos mérőóraállások, akár olyan időpontokból, amikor nem is járt leolvasó a háztartásban. De sokan panaszkodnak arra is, hogy hónapok óta nem kaptak számlát, illetve hogy a rendszer nem engedi bediktálni az aktuális óraállást.