EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Közeledik az otthonfelújítási hitel vége!

Gazdasági hírek
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Illusztráció

Újabb két banknál nem lehet otthonfelújítási hitelt igényelni.

Az OTP Bank 2022. december 10-től nem értékesít otthonfelújítási hitelt, a Raiffeisen Bank pedig december 13-tól függeszti fel az igénylést. Ezzel az UniCredit Bankkal együtt már három pénzintézet nem fogad be igénylést.

A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan a többi bank is hasonlóképpen dönthet, ugyanis egyre kisebb az esély arra, hogy év végéig sikerül megkötni a hitelszerződést, elvégezni a tervezett felújítási munkálatokat, valamint benyújtani az otthonfelújítási támogatási igénylést.

Az akár 6 millió forint összegű támogatott otthonfelújítási hitel jogszabály szerint 2022. december végéig igényelhető, ám azt már tudni lehetett, hogy a bankok ennél hamarabb lehúzzák majd a rolót.

Ennek több oka is van:
1, A támogatott otthonfelújítási hitel egy jelzáloghitel konstrukció, aminek az átlagos átfutási ideje rendszerint 1-1,5 hónap az értékbecslés és a földhivatali ügyintézés miatt.

2, A támogatott otthonfelújítási hitel célja az, hogy az igénylő ebből finanszírozza meg az elvégzendő munkálatokat, amelyekre utólag megigényelheti az otthonfelújítási támogatást. A Kincstár a támogatási összegből automatikusan előtörleszti a felvett kölcsönt. Vagyis a hitel folyósítását követően a munkát még el kell végezni, erre azonban mind kevesebb idő áll rendelkezésre.

3, 2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. Ez azért okozhat problémát, mert a felújítási támogatási igénylést személyesen kizárólag a kormányablakokban lehet benyújtani, ám ezen kívül a szükséges dokumentumok postán és a Kincstár online felületén keresztül egészen 2022. december 31-ig beadhatók.

A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan további bankok is felfüggeszthetik a felújítási hitel igénylés befogadását, ezért annak, aki az utolsó pillanatban élne a lehetőséggel, minél hamarabb lépnie kell. Már csak azért is, mert egyelőre nincs információ az otthonfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó hitel 2023-as folytatásáról.