EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Ha nincs kamatstop, brutálisan emelkednének a lakáshitelek törlesztőrészletei

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Freepik

Tízmilliós fennálló tartozásnál akár százezer forinttal is megugorhat a havi részlet.

Sokan kíváncsiak arra, vajon mi lesz akkor velük, ha a kormány nemrég elrendelt kamatstopjának ideje lejár, és fizetniük kell tovább a lakáshitelüket. Nos, a Forbes megpróbált választ keresni erre több szakértő segítségével.

Ugye, nem árt tudni, kik érintettek a kérdésben. Novembertől a legfeljebb ötéves kamatperiódusú, rögzített hitelkamattal nyújtott hitelek felvevői is élvezhetik a kamatstop védelmét, ami már 2023. június 30-ig védi a hiteleseket. A döntés értelmében a 2021. október 27-i referencia-kamatlábhoz igazították a törlesztőket.


A legutóbbi adatok szerint nagyjából 280 ezer ügyfél lehet érintett ebben a kategóriában     Fotó: Freepik


Amennyiben jövő év július elsejétől a piaci realitások szerint kell majd a törlesztőket havonta fizetni, az sok embernél brutális emelkedést vonhat maga után. A legutóbbi adatok szerint nagyjából 280 ezer ügyfél lehet érintett ebben a kategóriában.

Például tízmilliós fennálló tartozásnál akár százezer forinttal is megugorhat a havi részlet. Hárommillió forintos fennálló tartozásnál és 8 éves futamidőnél egy 3,5 százalék kamatfeláras jelzáloghitelnél nagyjából 63 százalékkal ugorna meg jelen pillanatban a törlesztő.


Tízmilliós fennálló tartozásnál akár százezer forinttal is megugorhat a havi részlet    Fotó: Pixabay


A változó kamatozású jelzáloghitel szerződések negyede, azaz nagyjából 83 ezer szerződés tipikus tőketartozása nagyjából 9 millió forint 15 éves hátralévő futamidővel. Szintén három hónapos kamatperiódussal és 3,5 százalékos kamatfelárral számolva a kamatstop melletti 73 633 forintos törlesztő 159 798 forintra ugrana, ha most nem létezne az intézkedés. Ez 117 százalékos különbség.

Még nagyobb pofon csattanhat a változó kamatozású jelzáloghitel-ügyfelek közel egyhatodánál az rtl.hu meglátása szerint. A kockázati alapon a top 16 százalékba tartozó 53 ezer hitelszerződés tipikus tőketartozása 10 millió forint, 17 éves hátralévő futamidővel. Három hónapos kamatperiódussal és 3,5 százalékos kamatfelárral számolva a kamatstop melletti 75 670 forintos törlesztő itt már 174 570 forintra nő.