EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

A bezártság ellen segít egy műtárgy megvétele?

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és az online árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.

Ki gondolta volna, hogy az érvényben lévő korlátozások olyan élethelyzeteket hoz elő, amire egyébként a normál életben jóval kevesebben figyelnének oda. Miközben a korlátozó intézkedések miatt az elmúlt egy évben a műtárgypiacon az értékesítési csatornák beszűkültek, Magyarországon a kereslet nőtt. A jelenlegi helyzet is bizonyítja, a műtárgy értékálló befektetési eszköz, melynek az aranyhoz hasonló értékmegőrző tulajdonsága van, de ugyanakkor a kortárs művek iránti érdeklődés is megnőtt. Sőt, az online árveréseken egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.


Hazánkban a 20. század elején alkotó magyar festők gyűjtése a jellemző     Fotó: NAV


Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezetője elmondta, az emberek azon része, akik nem tudtak utazni vagy éppen nyaralni menni, a műtárgypiac felé fordultak, és a pénzüket inkább ide fektették be. Ráadásul az online árverések kinyitottak egy kaput egy új vásárlóréteg előtt. Ők vagy a régi klasszikusokra fókuszálnak – például ilyenek a Munkácsy-festmények –, vagy a kortárs művek keltik fel elsősorban a figyelmüket.

Ugyanakkor Erdei Márton, a Deloitte Private operatív vezetője hozzátette, a magyar piacon a műkincsportfólió építése jellemzően inkább hobbi, a gyűjtők saját maguk kezelik értékeiket. Véleménye szerint hazánkban a 20. század elején alkotó magyar festők gyűjtése a jellemző, a kortárssal foglalkozók a legkisebb, ám folyamatosan növekvő szegmens, ők vállalatvezetői rétegből és a középosztály tetejéből kerülnek ki.


Az online árveréseken egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon    Fotó: freepik.com


A szakember kijelentette, a lezárások miatt nagyon sok olyan területen tapasztalható fellendülés, ami az otthonunkat érinti. Mivel akár hónapokig is a négy fal közé voltak zárva az emberek, sokan dekorációs szándékkal is elkezdtek nyitni a műtárgyak felé. Ez is lehet az oka annak, hogy a kisebb nevek és az alacsonyabb értékű műtárgyak iránt is óriási kereslet tapasztalható.