EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Elkészült az ország poloskatérképe

Életmód hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: facebook/sokk a rovar

Az elmúlt öt évben vált tömegessé a jelenléte Magyarországon az invazív címeres poloskáknak – most végre itt az országos poloskatérkép.

Évek óta érezzük, hogy lakóhelyeinken egyre inkább tömegessé váltak a poloskák. A Sokk a rovar elnevezésű Facebook oldalt működtető cég most mintegy 14 ezer kitöltött kérdőív segítségével megrajzolta Magyarország poloskatérképét. A felmérésből mindenki számára kitűnik, hogy az elmúlt öt évben hol vált igazán tömegessé az invazív címeres poloskák jelenléte.

Bajomi Dániel, a felmérést végző Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója elmondta a cég online sajtótájékoztatóján, ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg az invazív címeres poloskák. A rovarok közül az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska a legelterjedtebb Magyarországon, amelyek nem szívnak vért és nem terjesztenek betegséget az ágyi poloskákkal szemben.

A mintegy 3200 település közül csaknem 1600-ból jelezték a jelenlétüket. A felmérés szerint leginkább a déli megyékben terjedtek el az invazív címeres poloskák. Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség, majd Tolna és Békés megyében. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép. Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloska-fertőzöttséget ott tapasztaltak, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések poloskaészlelésének toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül Miskolc áll az élen.


Kapcsolódó galéria