EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Visszaesett a vidéki kisboltok forgalma

Belföldi hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Hegedűs Róbert

Sokkal óvatosabban költekeznek az emberek vidéken, viszont a városokban jobban eleresztik magukat az ott élők.

Idén áprilisban 12,6 százalékkal kevesebb terméket vett a magyar lakosság, mint tavaly. Somogyban spóroltak rendkívüli mértékben a KSH frissen kiadott kiskereskedelmi adatai szerint. Területi elosztás szerint Fejér vármegyében és a fővárosban tíz százalék körüli értékeket mutatott a visszaesés. Az ország többi része 15 százalékkal kevesebbet költekezett.

Már az élelmiszereken is érezhetően spórolnak a vevők, ugyanez a tendencia a vidéki kistelepüléseken is. Nem csoda, hiszen rekord-élelmiszerinfláció volt, emiatt az emberek visszafogták a kiadásaikat. Végre elkezdett stagnálni az áremelkedés, de az alapvető élelmiszerek közül a hús és a kenyér forgalma is visszaesett – írta a napi.hu.


Az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett a kenyér és a pékáruk forgalma     Fotó: Freepik


Az emberek kevesebb élelmiszert vesznek, keresik az olcsóbb vagy helyettesítő termékeket, legyenek ezek akár alacsonyabb minőségűek. A kasszában maradt forintokról kiderült, hogy idén áprilisban 7,5 százalékkal több pénzt hagytunk a boltokban, miközben 12,6 százalékkal kevesebb árucikket vihettünk haza. Magyarán egyre nagyobb összegeket kell a bevásárlásra, alap élelmiszerre és használati cikkekre fordítani.