EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Tényleg spórolást jelent majd az utazási vármegyebérlet? Mutatjuk a számokat

Belföldi hírek
10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: MÁV

Mivel jelenleg kilométer alapon kell(ett) fizetni a 30 napos bérletekért a vonatokon, Volán-buszokon, így nagyon egyedi, mennyit is spórolhatnak majd az ingázók az új bérlettípusokkal.

Május 1-től életbe lépnek az úgynevezett Vármegyebérletek a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain – jelentette be Orbán Viktor szombati évértékelőjében. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyit spórolhatnak majd az ingázók a MÁV-START új 30 napos bérleteivel.

A bérletek 30 napon át lesznek érvényesek: a teljesárú Vármegyebérlet 9450 forintba fog kerülni, míg az Országbérlet 18900 forintba. Mindkettőt a tanulók 90 százalékos kedvezménnyel vehetik majd igénybe.


A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók a 78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet alapján, így Vármegyebérlet esetében mintegy 1300, Országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva. A munkáltatók, kis- és középvállalkozások utaztatási költségei is csökkennek az új bérletkonstrukció révén.

Ha valaki eddig kizárólag az adott vármegyében ingázott, és az útja 5 kilométeren belül volt, akkor az új típussal bukni fog. 10 kilométernél nagyjából hasonló összeggel kalkulálhatnak az utasok, mint most, felette viszont már sok maradhat az ingázók zsebében.


A Volánbusz járataira is érvényes lesz a Vármegye-, illetve az Országbérlet     Fotó: Volánbusz


Ugyanakkor érdemes tisztázni, hogy 30 napos bérlet eddig is elérhető volt a dolgozók és diákok számára Magyarországon. Sőt, a rá vonatkozó kedvezmény mértéke is kőbe volt vésve, ugyanis a munkáltató a 30 napos bérlet árának 86%-át eddig is köteles volt megtéríteni.