EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Pedagógus szakszervezetek: „Orbán Viktor valótlanságot állít, hogy miattunk alacsony a tanárok fizetése”

Belföldi hírek
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Miután meg sem kérdezték őket, így semmilyen megállapodás nem volt a kormány és a szakszervezetek között az életpályamodellel kapcsolatban.

Alaposan felzúdultak a pedagógus szakszervezetek a miniszterelnök tegnap, a Kormányinfón tett kijelentésén. Orbán Viktor ugyanis azt állította, hogy a szakszervezetek javaslatára olyan alacsonyak a kezdő tanárfizetések, és olyan nagy az aránytalanság az életpályamodell kategóriái között.

Nos, a Telex megkereste az érdekérvényesítő képviseleteket, akik szerint – mind a két szakszervezeti vezető ezt mondta – hazugság, hogy bármit is meghatározhattak volna, a kormány ugyanis nem is tárgyalt velük.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja kijelentette a portál kérdésére, hogy a kormány nem egyeztetett a szakszervezetekkel a köznevelési törvényről, nem volt semmilyen megállapodás a kormány és a szakszervezetek között, így nem is határozhattak meg vagy javasolhattak semmit az életpályamodellel kapcsolatban.


Nem kell ilyen bonyolult képlet ahhoz, hogy megállapítsuk, a pedagógusok fizetésével komoly gond van     Fotó: Freepik


Gosztonyi hozzátette, az is igazolja, hogy a kormányfő valótlanságot állított, hogy ha lett volna a szakszervezeteknek beleszólása, nem kellett volna már 2012-ben megalakítani az első sztrájkbizottságokat.

A PSZ alelnöke egyértelműen közölte, a miniszterelnök a saját és kormánya felelősségét akarja most a szakszervezetekre hárítani.

Amint azt a két szakszervezeti vezető elárulta, ráadásul Orbán Viktor nagy tévedésben van, ugyanis nem a differenciált bérezés miatt alacsony a tanárok bére, illetve van nagy különbség a kategóriák között a pedagógusok fizetése esetében.

A fő gond, ami mindennek az okozója, az az, hogy a 2014-es minimálbérhez vannak rögzítve a pedagógusbérek.