EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Brutálisan megnőttek a bérek az autóipari beszállítóknál

Autó-motor hírek
10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Nagy a verseny a szektoron belül, és a szakemberek szerint további emelés is várható még a 2023-as esztendőben.

Egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is. A nehéz gazdasági helyzet miatt a cégek fizetésemeléssekkel, és egyéb juttatásokkal próbálják megtartani a munkaerőt.

Sütő Péter, a kifejezetten autóipari gyártócégek álláshirdetéseire szakosodott Lépés Magazin kiadója és munkaügyi kapcsolattartója a 10perc. hu kérdésére elmondta, a helyzetet jól szemlélteti, hogy a munkáltatók rengeteg pénzt költenek álláshirdetésekre.

„A legtöbb helyen egy átlagos dolgozó nettó 200-300 ezer forint körül keres az autóipari szektorban, a diplomások pedig nettó 400 ezer forint feletti fizetést kapnak. A fizetések húsz-harminc százalékos emelése ráadásul nemcsak a már meglévő munkavállalókat érinti, hanem az új belépőket is magasabb összegért próbálják odacsábítani az érintett vállalatok” – állította Sütő Péter.


Sok aktív álláskereső van a piacon, ám nem könnyű feladat kiválogatni a megfelelő jelölteket      Fotó: Freepik


A szakértő elmondta, már több éve tapasztalható, hogy a szakképesítéssel rendelkező emberek nagy része inkább elköltözik külföldre, ezzel nagy űrt hagyva a munkaerőpiacon, miközben a friss diplomás fiatalokat egyre inkább nagyobb számban keresik a munkáltatók.

Az elmúlt években megfigyelhető, hogy egyre több külföldi vállal munkát Magyarországon, jellemzően a balkáni országokból, vagy az ázsiai térségből érkezők. Általánosságban elmondható, hogy sok aktív álláskereső van a piacon, ám nem könnyű feladat kiválogatni a megfelelő jelölteket, így gyakran előfordul, hogy külföldi munkavállalók töltik be a pozíciókat.